Mit Tidsskrift > Artikler

Mættet fedt er IKKE usundt

Lagt på Mit-Helbred.dk den 19-10-2013 kl. 11:55  |  Skrevet af Ole Vestergaard

En af de mest opsigtsvækkende videnskabelige artikler i de sidste 50 år kunne man i sidste måned læse i British Medical Journal (BMJ), se side 34. Artiklen slår fast, at det kan være skadeligt at erstatte mættet fedt (dyrefedt) med plantefedt. Det må siges at lægge op til intet mindre end et paradigmeskift i holdning til fedt. Vi har i 50 år hørt på dogmet: ”Mættet fedt er dårligt, omega 6 er godt”.
Vi har i næsten ligeså mange år hørt på fedt- og kolesterolforskrækkede kokke og forskere. Få - som f.eks. Uffe Ravnskov og Carsten Vagn-Hansen - har talt dette hysteri imod. Nu får disse to forstandige læger - samt andre med samme holdning - omsider gedigen støtte.
I øvrigt blev der i en kommentar i samme nummer af BMJ givet en sur smiley til de videnskabelige elfenbenstårne - forskere fejer resultater ind under gulvtæppet efter for godt befindende, se side 34.
Nordisk Ministerråd udsender hvert 8. år en kostanbefaling. En ny burde være lige er på trapperne - sidste anbefaling udkom 2004. Man kan frygte det nye mere afslappede syn på mættet fedt ikke slår igennem i den nye reviderede udgave - om overhovedet. Claus Meyer og ’Ny Nordisk Mad’ taler stadig om skadelige fedtpartikler og deres farlighed for hjertekarsygdomme, se side 30.
Centerdirektør for OPUS, dr. med. Arne Astrup, som jo er Claus Meyers ”tro væbner” med hensyn til Ny Nordisk Mad, er dog tilsyneladende blevet rystet over den nye artikel i BMJ. Til Danmarks Radio og Berlingske udtaler han: ”Det ser unægtelig ud til, at hvis man udelukkende skifter sit mættede fedt, altså kødfedtet og mejerifedtet, ud med planteolie, har man ikke gevinst”,
se side 32-33. o.v.

  • Til toppen
  • 1019203 besøgende i alt (200.1 pr. dag)